< terug naar alle opdrachtgevers
introductie
Duizenden kinderen in Nederland wonen niet meer thuis. Ze zijn verwaarloosd, mishandeld, gevlucht voor geweld of uit huis geplaatst, omdat ze er niet meer veilig waren. 2twintig helpt al een aantal jaar Stichting Het Vergeten Kind om de problematiek van deze kinderen te agenderen, zodat het grote publiek, de media, beleidsmakers en donateurs hen niet vergeten.
Het thema van de tiende, meest recente editie van de week van het vergeten kind (29 januari tot 4 februari 2022) was ‘stop gesloten jeugdzorg’. via een petitie wilde het vergeten kind de steun van Nederland vragen om het opsluiten van kinderen met forse trauma’s en complexe problematiek te stoppen.
In 2020 zaten er in Nederland ruim 1.800 kinderen voor korte of langere tijd in de gesloten jeugdzorg, terwijl ze niets strafbaars hadden gedaan. Deze kinderen zijn niet gebaat bij opsluiting. sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat opsluiten en andere vrijheidsbeperkende maatregelen bij 76% van de kinderen leidt tot nog grotere psychische problemen en nieuwe trauma’s.
aanpak
Het doel van de campagne was om het onderwerp te agenderen, nieuwe donateurs te werven en natuurlijk de petitie te laten ondertekenen zodat de wet aangepast kan worden en er snel goede alternatieven komen.
Voor het inhoudelijke verhaal benaderden we journalisten persoonlijk en met een gedifferentieerde verhaallijn, relevant voor de titel en de portefuille waar de journalist aan verbonden is. voor een visueel sterk beeld dat het inhoudelijke verhaal ondersteunt, gingen we met een bus, ingericht als een gevangenis, naar het binnenhof om daar de getekende petitie bij de beleidsmakers in te dienen. Ambassadeurs van het vergeten kind Jörgen Raymann, Glenn Faria, Natasja Froger en Jamai waren daar ook bij aanwezig en vertelden de media wederom het belang van een andere aanpak voor deze kinderen in de jeugdzorg.
resultaat
Mede dankzij de gedifferentieerde earned mediastrategie van 2twintig bereikte Stichting Het Vergeten Kind ruim € 6 miljoen aan earned pr-waarde (144 printpublicaties, 161 online publicaties, 31 tv en 45 radio-items, 64 facebook publicaties en 102 instagram publicaties).